Beetje schone frisse lucht bij de ontbranding in de motor is nooit weg. Het luchtfilter zorgt voor het stukje schoon en fris 🙂
Luchtfilter is snel gevonden, het is de grote (witte) pannenkoek. Op de foto zie je het luchtfilter van een 21 IE maar bij jou zal het er ongeveer hetzelfde uitzien.
Aan de onderkant zit een grote piemel, dat is de inlaat. Bovenaan zie je een grote zwarte slang, daarin gaat de schone frisse lucht naar de motor, of beter cilinders.
Er zit bij die dikke slang ook nog een dunne. Deze loopt naar de kleppendeksel. Ook zul je straks zien dat er ook aan de onderkant van het luchtfilterhuis nog een slang loopt. Deze gaat over de motor heen en dan naar beneden. Deze twee kleine slangen zorgen voor carterventilatie.
Carterventilatie maakt het mogelijk om de luchtdruk in de motor te vereffenen met de buitenluchtdruk. Door de heen en weer gaande beweging van de zuigers in de motor ontstaan er verschillen in de luchtdruk in de motor. Om deze verschillen kwijt te raken zijn er op 2 plaatsen openingen naar de buitenlucht. Er zit er eentje op de kleppendeksel. De andere zit aan de zijkant van de rompmotor, rechts onder het inlaat spruitstuk, vlak bij de distributie. Aangezien er motorolie in het blok zit, en die daar moet blijven, zitten in de ventilatie openingen gaasfilters. Olie die in dampvorm rondwaart moet hierin condenseren en weer terug druppelen in de motor.
Dus eigenlijk moet je deze twee uiteinden bij de motor ook loshalen om de gaasje te reinigen. Die boven op de kleppendeksel is vrij eenvoudig want daar kun je zo bij. Die andere zit wat moeilijker…. Volg de slang en je vindt haar vanzelf 🙂
De twee slangen aan de bovenkant van de deksel, die dikke en dunne, zitten met slangklemmen vast. Ze hoeven niet los maar ik heb ze wel losgehaald. Werkt volgens mij net wat makkelijker.
De deksel van het luchtfilter zit vast met 3 klemmen, maak die los om vervolgens de hele deksel eraf te halen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Op de eerste foto zie je dat er olie in het filterhuis zit. Dat is normaal en komt door de carterventilatie, niet zenuwachtig over worden. Je kunt hier ook de slang aansluiting zien voor de slang die naar de rompmotor gaat (onderin vlak naast de lucht inlaat … voorheen piemel genoemd 🙂 🙂 ). De tweede en derde foto geven je het aanzicht van de deksel met filter en de laatste foto zijn ze los.
Let op: die zwarte rubberen rand zit vast aan het filter. Deze houd het filter op zijn plek (in het midden van het luchtfilterhuis) en zorgt dat er een afdichting zit tussen het filterhuis en de deksel van het filterhuis.
In het filter zitten heel veel gaasjes. Daarom moet je het filter eigenlijk openhalen. Kijk even of dat lukt. Lukt het, dan heb je geluk en kun je alles goed schoonmaken. Lukt dat niet, zoals bij mij, dan heb je twee mogelijke oplossingen.
De puntlasjes doorslijpen met een dremel of multi-tooltje, bijvoorbeeld deze (maar ze zijn overal te krijgen).
Ik had zo’n ding niet en heb gekozen voor de tweede oplossing. Het filter dichtlaten zitten en dan schoonmaken. Wordt niet zo schoon maar is in ieder geval stukken beter dan dat het was.
Komen bij het heikele punt .. hoe schoon te maken. Sommigen doen het met benzine, sommige met een ontvetter en anderen met Dasty. Had ik allemaal niet liggen, maar ik had wel … vaatwasmiddel!
![]() |
![]() |
![]() |
Neem een bak, filter erin, heet water erin en flink wat vaatwaspoeder (of een stuk of 3 tabletten). Lekker uurtje laten weken, wel regelmatig omdraaien en bewegen zodat het wat makkelijker los komt.
Aan het einde van de rit heb je lekker smerig water en kun je het filter laten drogen. Dat kan met een föhn, perslucht maar de zon is hier ook niet geheel onverdienstelijk 🙂
Als het filter droog is daarna goed vet maken met motorolie. De olie zorgt voor de filter werking, raar maar waar 🙂 Maar wat is goed vet. Dit werd me verteld door een zeer ervaren DS monteur.
Hij valt bij mij in het rijtje koks a la Rudolph van Veen en Herman den Blijker. Die zeggen dat er ietsjes zout bij moet. Helaas kan ik niet zoveel met die schaalverdelingen.
Dus ik ben op de kop in de plastic kliko gegaan waar nog een bak in lag waar het hele filter op kan uitlekken. Daarna een appelsap fles van zijn hals ontdaan, omgespoeld en in de zon laten drogen.
Dikke halve liter motor olie erin en uitgegoten op het filter. Er loopt het nodige door wat opgevangen werd in de bak. Van de bak in de fles en weer uitgieten.
Dit een een aantal keren gedaan, denk dat er 0,2 a 0,3 liter olie in het filter is blijven hangen. Na enkele dagen bleek dat dit toch wel een beetje veel is geweest. Er lag best wel wat olie onder de auto, deze olie kwam gelukkig uit het luchtfilter 🙂
Iemand anders gaf nog de tip om dit niet met motorolie te doen maar met diesel. Filter in een afwasteiltje, diesel erin en zorgen dat het filter onder de diesel blijft. Goed in laten trekken, daarna goed uitlaten lekken. De diesel zou je kunnen bewaren voor de volgende schoonmaakbeurt (over 10.000 km).
Wat is de beste methode? Ik zou het niet weten, volgens mij leiden vele wegen naar Rome (… tegeltje …).
Nu komt het kindje weer dat de was kan doen. Het geheel weer in elkaar zetten. Gaat op de zelfde methode en wijze als het losmaken…. alleen dan andersom!
Tijd voor een kaasplankje met een wijntje in de zon 🙂
P.S. Kijk een dag later nog even in het luchtfilterhuis, mogelijk dat er nog het nodige aan olie is uitgelekt. Kun je dan ff opruimen, is een luchtfilter, geen olieverzamelbak 🙂