Als de kachel alleen nog maar lucht naar binnen brengt die qua temperatuur gelijk is aan de buitenlucht of het wordt wel warm maar niet echt lekker.. of je hebt gewoon gedonder met de kachel, dan wordt operatief ingrijpen noodzakelijk. Het meest voorkomend bij een kachel die niet goed uitgaat is een defecte kraan. Onvoldoende warmte komt meestal door een (deels)verstopte radiator. In dat geval ben je ook meestal toe aan een nieuwe kachel radiator want ontkalken werkt eigenlijk niet (hoewel je het altijd kunt proberen). Voordat je operatief gaat ingrijpen; kijk of de staalkabel van de kachel beweegt als je de handel beweegt om de kachel warm of koud te zetten. Mocht niets bewegen dan is de staalkabel gebroken en hoef je alleen die te vervangen. In dit geval gaan we ervan uit dat de kabel niet gebroken is.
In dit bericht leggen we je uit hoe je de kachelradiator moet demonteren en monteren uit een DS. De kachel van een DS werkt met behulp van het koelwater van de motor. Het koelwater van de motor, dat na enige tijd lekker warm is, wordt via een slang naar de kachelradiator gevoerd. De kachelradiator zit in het kachelhuis. De ventilator blaast lucht van buiten langs de radiator die de lucht verwarmd. De verwarmde lucht gaat vervolgens het interieur in. Als de handel van de kachel op koud staat is de toegang voor het warme water naar de kachelradiator afgesloten (en wordt de lucht dus niet verwarmd).
Stap 1 is natuurlijk controleren of er voldoende koelvloeistof in het systeem zit. Dit kun je zien door door de dop van de radiator los te draaien. De koelvloeistof moet halverwege de lamellen aan de bovenkant staan. Heb je een DS met een reservoir bovenop de motor:
Draai daar de kop dan open en kijk of het reservoir half vol is. Mocht er te weinig koelvloeistof in zitten, vul dit dan bij. Bij echt veel te weinig; vul het bij en controleer of de verwarming het nu doet. Voor het geval dat er echt te weinig koelvloeistof in zit is het verstandig om het niveau regelmatig te controleren. Mogelijk dat er een lekkage in het koelsysteem zit.
Om te controleren of er wel water richting de verwarming gaat moet je eerst de motor warm hebben. Laat de motor een tijdje draaien. Zet de handel van de kachel op warm en voel of de twee slangen die aan de kachel verbonden zitten warm worden. Worden beide slangen warm dan loopt er warme koelvloeistof door de slangen. Wat nog niet wil zeggen dat het ook door de radiator in het kachelhuis loopt.
Zet de handel van de kachel in de koude stand. Dit zorgt ervoor dat het warme water niet de kachelradiator in loopt. Laat de motor ook afkoelen zodat je je niet kunt branden aan het warme water.
De kachelradiator zit los in het kachelhuis en wordt op zijn plaats gehouden door een ijzeren Klem. Tevens zijn er nog een aanvoer- en afvoerslang waar te nemen als ook de staalkabel om de kachel in de warme of koude stand te zetten. De staalkabel als ook de aanvoer- en afvoerslang zitten vast aan de Kachelkraan.
Houd in het achterhoofd dat de kachelkraan van kunststof is en na zoveel jaar toch wat makkelijk kan afbreken. Probeer daarom zo min mogelijk kracht(en) op de kachelkraan uit te oefenen. Bedenk ook dat het systeem nog vol met koelvloeistof zit, dus als de slangen straks los zijn gekoppeld gaat er naar alle waarschijnlijkheid wel wat koelvloeistof vloeien. Straks als alles achter de rug is moet je dus wel koelvloeistof bijvullen.
Ga als volgt te werk
- Controleer of de handel van de verwarming in de koude stand staat (dit is niet noodzakelijk maar in de koude stand staat de veer op het sluitingsmechaniek onder de minste spanning).
- Draai, onder de motorkap, de staalkabel los waarmee je de warme of koude stand instelt.
- Draai de klem waar de mantel van de staalkabel mee vast zit los (ring/steeksleutel 8).
- Haal de staalkabel met de mantel helemaal los van het kachelhuis
- Draai de klemmen, die de toevoerslang en de afvoerslang, vast klemmen aan het kachelhuis los
- Ontkoppel de aanvoer- en toevoerslang van het kachelhuis
Dit kan een kleine uitdaging zijn. De slagen kunnen erg vast zitten. Een goed alternatief is om de kachelkraan, die met twee schroeven vast zit aan de kachelradiator, los te draaien. Het is dan wat makkelijker om de toevoerslang er van af te trekken.
- Duw de klem naar beneden zodat zij aan de linkerkant losschiet. Verwijder de klem.
Je kunt de radiator nu uit het kachelhuis tillen. Het is nu ook redelijk makkelijk om de afvoerslang van de kachelradiator te trekken.
De afdichting van de kachelkraan op de kachelradiator gaat makkelijk lekken. Mocht je de kraan van de kachelradiator gedemonteerd hebben plaats dan altijd een nieuwe O-ring, kan heel veel ellende besparen. Als je de kachelkraan niet hebt gedemonteerd kan dit toch nog een goed idee zijn. Voorkomen van ellende met behulp van een nieuwe O-ring van, pak hem beet, € 2 is altijd aan te bevelen.
Dan nu het doormeten van de radiator. O ja … haal het O-ringetje er van af (zou jammer zijn om het kwijt te raken):
- Zet de tuinslang erop. Het water zou er soepeltjes aan de andere uitgang weer uit moeten komen.
- Laat de radiator helemaal vol lopen met water, en meet vervolgens hoeveel eruit komt. Dit zou ongeveer 0,2 a 0,3 liter moeten zijn.
Vervolgens kijken we naar de kraan. Maak de invoerzijde schoon met een papiertje en probeer er doorheen te blazen.
Dit is de gesloten stand:
In het zwarte deel zie je twee gaatjes naast elkaar. De linker bevat een zilver kleurige pen die als scharnier dienst doet. Daarnaast zit een open gat. Beweeg het onderste deel zodat je door dit open gat kunt kijken. Stop er vervolgens een pin of spijker in zodat het in deze stand blijft:
Dit is de open stand. Je moet er nu makkelijk doorheen kunnen blazen.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je onderweg warmte kwijt raakt. Het verwarmingssysteem van de DS is verder uitgevoerd met slangen die de warme lucht op de gewenste plek moeten brengen. Maar nu we de kachel toch open hebben kunnen we er ook mooi in kijken en zien of de kleppen allemaal nog werken.
Hierboven zie je de klep waarmee je de kachel open en dicht kunt zetten. En hier zie je de klep, helemaal achterin, waarmee je de warme lucht naar boven (naar de ruiten) of naar beneden (je voeten) kunt sturen.
Kijken we nu in het interieur, ter hoogte van de handrem:
Dan zien we een slang die warmte afvoert, via de dorpel, naar de achterpassagiers. De slang zit aan de bovenkant vast aan een huis. Dit huis heeft tevens twee openingen waaruit warme lucht naar je voeten wordt getransporteerd.
Nu we toch bezig zijn, hoe lopen de slangen naar de voorruit (voor het ontwasemen). Daarvoor moet het instrumenten paneel los. Hoe dat moet staat hier.
Dat geeft een mooie inkijk. Kijk ook aan de linkerkant:
Hier zie je de plastic goot die de warme lucht naar de voorruit transporteert. Aan de plastiek goot zit een slang vast. Deze gaat naar de kleine opening boven het koude lucht ventilatie gat:
De slang met de ducktape gaat naar de bijrijders zijde. Al deze slangen zitten vast aan pijpjes die weer vast zitten aan het kachelhuis en het dashboard. Het is aan te raden om hier te gaan voelen of alles een beetje goed in elkaar zit. Er valt in deze kleine ruimte helaas weinig te zien 🙂
Hopelijk ben je gaande weg je probleem tegengekomen en heb je het kunnen oplossen. Het is nu zaak om nu alles weer te monteren. Misschien een beetje een dooddoener, maar het is hetzelfde verhaal alleen van van achteren naar voren. Veel succes en als alles weer gemonteerd is: veel rij plezier!